Zimske pčele… Što pčele rade kada je vani minus? Spavaju li ili ne? Ako ste se ikada pitali ova pitanja, u našem novom blogu saznajte odgovore na njih…
Za razliku od drugih insekata, medonosne pčele zimi ne ulaze u stanje mirovanja. Skupljene u “loptu”, budne su tijekom cijele zime, a ako u ovom periodu otvorite košnicu jedino što ćete čuti je zvuk njihovog sustava za grijanje tj. rad njihovih letačkih mišića koje koriste za generiranje topline (do 35 °C). Ovo je posao “zimskih pčela” – posebnog roja pčela rođenih u jesen i odgovornih za čuvanje kolonije do proljeća.
Kako se pčele pripremaju za zimu?
Tijekom cijelog ljeta, medonosne pčele, vrijedno sakupljaju nektar i pelud s cvijeća. Nektar pretvaraju u med, a pelud u pergu, te ih skladište kako bi osigurale hranu za zimu. U ovom periodu pčele znaju napraviti dva do tri puta više meda za svoju zimsku smočnicu, a odlika dobrog pčelara je poštovati njihovu zalihu meda i peludi neophodnih za prezimljavanje i stvaranje novog legla u proljeće.
U jesen, matica usporava polaganje jajašaca, a do početka zime ih više uopće ne polaže. Međutim, prije nego što posve prestane polagati jajašaca, položi poseban roj pčela, nazvan “zimske pčele”. Ove “zimske pčele” razlikuju se po fizičkim karakteristikama od “ljetnih pčela” i imaju duži životni vijek te vrlo važan zadatak -održati koloniju živom do proljeća.
Zimske pčele imaju više masnog tkiva
Zimske se pčele u usporedbi s ljetnima, hrane puno manjom količinom proteina tj. peludi. Ovakva ishrana osigurava razvoj većeg i masnijeg tijela – posebnog tkiva koje regulira njihov metabolizam i proizvodi vitelogenin, vrstu proteina koja poboljšava imunološki sustav pčela te produljuje njihov životni vijek. To omogućava zimskim pčelama da žive 6 mjeseci umjesto 6 tjedana. Zbog ove razlike u fizionomiji, smatraju se posebnim rojem pčela, drugačijim od ostala tri roja: radilica, trutova i matice.
Trutovi (muške pčele) protjerani
S obzirom na to da je najvažnije osigurati dovoljno hrane za maticu i pčele radilice, svi trutovi bivaju protjerani iz košnice jer u zimskom periodu od njih nema koristi za zajednicu. Matica se neće pariti, a trutovi ne obavljaju druge važne poslove unutar košnice te postaju posve beskorisni. Zato ih pčele izbacuju van na zimu gdje ugibaju.
Tužno, ali neophodno za preživljavanje legla.
Pročisni let
Blagih zimskih dana, kada je temperatura oko 10 °C, pčele će poletjeti iz košnice na pročisni let. Pročisni let vrlo je kratak, traje svega nekoliko minuta, a pčelama je nužan za čišćenje tijela i otpada iz košnice. S obzirom na to da su zimi skupljene u klupko i ne lete iz košnice, zadržavaju svu otpadnu materiju unutar svojih tijela, pa kada je pogodan trenutak, valja ga iskoristiti. Posljednjih godina s obzirom na to da su zime blaže, pčele imaju priliku češće izlijetati iz košnica. Pčelarima je znak za uzbunu ako iz pojedinih košnica ne izlijeću pčele. Te košnice trebaju hitno provjeriti i pomoći ako je moguće.
Prihrana pčela
Svaki iskusan i odgovoran pčelar zna da je važno osigurati pčelama dovoljnu količinu hrane za zimu. To znači da se na jasen ne ubire med ni pelud iz košnica. Ono što si pčele osiguraju treba im i ostaviti.
Ponekad se ipak dogodi da uslijed duge zime ili brojne zajednice, dođe do oskudice hrane. Tada je nužno pčelama ponuditi dodatnu hranu. Šećerni sirup, šećerni kolači ili pogače neke su od oblika dohrane za pčele.
Čekajući proljeće
Evo, kao što možete vidjeti, pčele i pčelari ne odmaraju tijekom zime. Dok se pčele pripremaju za proljeće i nove izazove, pčelari pripremaju nove okvire i satne osnove za košnice.
Uglavnom, u košnici i oko nje uvijek su neke aktivnosti i projekti, ali ako volite to što radite, ništa nije teško i nemoguće.
Do nekog sljedećeg bloga…
Puno pozdrava od obitelji Koprek.