Stiže nam vrijeme kolača i slastica. 🎄✨
Zamislite da možete jesti kolače bez razmišljanja o količini šećera koju unosite u organizam. Pa znate što? I možete ako odlučite zamijeniti šećer medom.
Osim što će vaše slastice biti jednako ukusne, svaki zalogaj donijet će i dodatnu dozu zdravlja – jer med je prirodni dar koji čini čuda. 🍯
Uopće vam neću držati predavanja o štetnosti šećera, njegovu utjecaju na naš organizam, na moždane funkcije kao ni povećanju rizika oboljenja od dijabetesa 2, srčanih bolesti itd.
To sve manje više znamo, ali budimo realni, ne želimo ni razmišljati o tome. Malo je ljudi (iako ih ima) koji ne vole kolače ni slatkiše. Ovaj članak nije za njih…
Razmišljala sam što bismo vam “pametno” mogli pokloniti ovoga Božića (osim naših super Božićnih poklon paketa 🎁), pa mi je palo na pamet da ne bi bilo loše odati vam pokoju tajnu iz kuhinje naše bake. Uskoro ćete se baciti na pripremu Božićnih kolača i slastica, pa kako biste mogli bez grižnje savjesti uživati u istima, zašto ne biste probali ove godine zamijeniti šećer – medom!
Med vs. šećer – 5 razloga zašto je med bolji izbor
1. Nutritivna vrijednost
Rafinirani šećer sadrži samo prazne kalorije bez ikakvih hranjivih tvari, dok med obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i enzimima koji pozitivno djeluju na zdravlje.
2. Utjecaj na šećer u krvi
Šećer brzo podiže razinu glukoze u krvi, uzrokujući nagli pad energije, dok med ima niži glikemijski indeks, pruža stabilniju energiju i manje opterećuje gušteraču.
3. Protuupalna svojstva
Šećer potiče upalne procese u tijelu, što može povećati rizik od kroničnih bolesti dok med sadrži prirodne antioksidanse koji djeluju protuupalno i jačaju imunitet.
4. Probava
Šećer može uzrokovati probavne smetnje i poremetiti ravnotežu crijevne mikroflore dok med sadrži prirodne prebiotike koji pomažu zdravoj mikroflori i podupiru probavu.
5. Dugoročno zdravlje
Šećer je povezan s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti dok med sadrži hranjive tvari koje mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti i poboljšati cjelokupno zdravlje.
Obećala sam da neću puno o štetnosti šećera, da vas ne bacim u depru, ali vidite i sami da su prednosti meda naspram šećera, mnogobrojne. Pozivam vas da ove godine barem isprobate pripremiti par slastica u koje nećete staviti šećer.
Kako u receptima zamijeniti šećer medom?
Ako ste se odlučili umjesto šećera koristiti med, otkriti ćemo vam par trikova, kako ne biste morali kolače jesti iz zdjelica, drugim riječima kako vam se ne bi dogodilo da vam se torta ili biskvit razlijeva. 😊
Zamjena šećera medom nije komplicirana, ali zahtijeva određene prilagodbe u receptu zbog razlika u teksturi i slatkoći (med je tekuć, šećer suh, meda manje treba da se postigne slatkoća koju želite i med pri pečenju reagira drugačije).
Savjeti bake Koprek ❤️
-
Omjer zamjene – meda manje nego šećera
Šećer i med koristite u omjeru 1:0,75.
To znači da za svaku jedinicu šećera koristite 0,75 jedinica meda.
Primjer; umjesto 100 grama šećera koristite 75 grama meda.
Jedna velika žlica meda (ravna, ne pretrpana) sadrži oko 20-25 grama, tako da je 75 grama između 3-4 velike žlice.
-
Prilagodba tekućine
S obzirom na to da je med tekući, smanjite količinu ostalih tekućina u receptu po ovoj formuli.
Za svakih 100 g meda smanjite tekućinu (mlijeko, jogurt, voda, ulje..) u receptu za 10–15 g (otprilike 1 žlica).
Primjer: ako po receptu imate 200 ml mlijeka i 100 grama šećera – onda ćete umjesto 100 grama šećera, koristiti 75 grama meda, a količinu mlijeka ćete smanjiti za 10 ml tj. za jednu žlicu.
Ovaj omjer možete primijeniti na sve recepte:
- Ako koristite 75 g meda, smanjit ćete tekućinu za 7–11 g (jedna žlica)
- Ako koristite 150 g meda, smanjit ćete tekućinu za 15–22 g i tako dalje.
-
Tajni sastojak – soda bikarbona
Med je prirodno blago kiseo (pH između 3,2 i 4,5). Ova kiselost može utjecati na ravnotežu pH u receptu, što može uzrokovati da kolači budu manje prozračni i mekani.
Soda bikarbona, koja je alkalna, pomaže neutralizirati tu kiselost, stvarajući bolje uvjete za dizanje tijesta.
Dodajte dobar prstohvat sode bikarbone kako biste neutralizirali kiselost meda, osobito u pečenim proizvodima.
Ovo pravilo vrijedi samo za recepte koji ne sadrže prašak za pecivo ili već uključuju sodu bikarbonu. Ako recept već ima prašak za pecivo, dodatna soda možda neće biti potrebna jer prašak za pecivo ima vlastite kiseline i lužine koje balansiraju smjesu.
Ukratko, soda bikarbona pomaže vašim pecivima da budu prozračnija, bolje teksture i ugodnijeg okusa kad koristite med. 😊
-
Temperatura pečenja
Med brže karamelizira nego šećer, pa smanjite temperaturu pečenja za 10-15°C kako biste izbjegli prekomjerno tamnjenje.
Med sadrži glukozu i fruktozu, koji karameliziraju na nižim temperaturama (oko 110–120°C) u usporedbi sa saharozom iz šećera, koja počinje karamelizirati tek iznad 160°C. Može vam se dogoditi da kolači, keksi ili kruh mogu izgledati gotovi izvana, ali ostati nedovoljno pečeni iznutra.
Smanjivanjem temperature omogućit ćete sporije i ravnomjernije pečenje, sprječavajući tamnjenje površine prije nego što unutrašnjost bude potpuno pečena.
Pratite i vrijeme pečenja! Zbog različite kemije meda, može biti potrebno i malo skratiti ukupno vrijeme pečenja (provjerite 5-10 minuta ranije).
Koristite papir za pečenje ili foliju. Ako primijetite da površina kolača tamni prebrzo, prekrijte ga aluminijskom folijom tijekom zadnjih 10 minuta pečenja.
Prilagodba temperature i praćenje pečenja osiguravaju da vaša slastice budu savršeno pečene i jednako ukusne s medom kao što bi bile sa šećerom! 😊
Nadam se da vam ovo sve ne zvuči prekomplicirano – jer zaista nije. Kao i za sve potrebno je malo vježbe i ustrajnosti, ali dugoročno gledano, trud će vam se isplatiti jer ćete u konačnici jesti zdravije.
I na kraju…
Sve vas koji ne pečete kolače i koji ćete čekati da vam netko drugi servira kolače na stol uz kavu, pozivamo da tu vašu kavu zasladite medom, jer ako još niste probali, nakon što probate, neće vam više pasti na pamet piti omiljeni napitak s ičim drugim.
Do nekog sljedećeg bloga srdačno vas pozdravljamo i želimo vam puno sreće i uspjeha s pripremom vaših Božićnih poslastica.
❤️ obitelj Koprek 🐝